Home Tuto Stuff Owner Dash

Saturday, December 17, 2011

Tutorial Buat Icon



hye semua...Tergerak pulak hati Mai nak buat tutorial.Gemuruh la pulak sebab ni first time buat tutorial. Mai nak buat Tutorial for icon.Tak kira la icon apew pon.Mai nak ajar yang simple dulu.Actually Mai rasa ramai dah tahu tapi,Mai harap tutorial ni akan help new blogger la.Mai guna GIMP & PHOTOSCAPE.SApe-sape yang belum download GIMP and Photoscape,tekan jew...

first,click file pastu tekan open
tekan gambar untuk lebih jelas
dia adew keluar macam ni kan?awak semua pilih gambar yang dikehendaki.

klau mai,pilh gambar tu...
lepas itu,korang tekan fuzzy tool.


then,tekan layer pastu tekan trasparency dan add alpha channel

pastu lepas tekan add alpha channel,korang tekan background gambar.pastu tekan delete.ianya akan jadi cam ni:

pastu korang copy gambar tu pastu paste kat layer baru.
macam ni.pastu save as
pastu awak semua bukak photoscape
camni
next,korang tekan object pastu tekan text...tulis jew apew-apew yang korang nak.
pastu awak semua save and bukak GIMP sekali lagi.
guna fuzzy tool sekali lagi dan ia akan jadi macam yang atas punya.pastu korang boleh la save.korang upload kat sini untuk link dia ok!hope semua ni can help korang la.